خلاق باشیم که چه؟
سلام سلاااااااام
تا امروز راجع به موضوعای مختلفی که به خلاقیت ربط داشتن با هم صحبت کردیم. از معنی خلاقیت گفتیم و تاثیراتش و چی میشه که کم میشه و خلاق موندن تو شرایط سخت و خوب و یه سری راهکار و ویژگی و خلاصه کلی راجع به این موضوع با هم صحبت کردیم. اما الآن میخوام اصن بگم خلاق باشیم که چی بشه😊
میدونیم یه سریاتون دارید میگید خب خسته نبااااااااشی. تازه یادت افتاده!!!؟
اما باید بگم که نخیررررررر تازه یادم نیفتاده بلکه به نظرم الان تازه جاشه. میدونید چرا؟ خب باید یه کم با این فضا مشغول میشدیم. یه کم برامون علامت سوالای مختلف به وجود میومد. تازه تو این مسیر ممکنه خیلیا جواب این سوال رو پیدا کرده باشن.
همش که نباید همه جوابا شُسته رُفته جلو رومون باشه. خیلی وقتا میشه از مفاهیمی که یاد میگیریم به سوالای تو ذهنمون جواب بدیم.
حالا آماده اید که بریم برای پاسخ به این سوال ارزشمند؟
سوال: چرا خلاقیت لازمه زندگیامونه؟
کارخانه حل مساله
اگه آدم خلاقی باشی و خلاقیت رو تو زندگیت دخیل کنی تبدیل به کارخانه حل مساله میشی. واااااااو چه موهبت بزرگی . چه اتفاق قشنگی. تبدیل به کارخانه میشیم. مونانی جان بیشتر توضیح بده.
در کل یعنی اینکه راحت تر میتونید مسالتون رو حل کنید. مثلا بیاید یه موضوعی رو در نظر بگیرید که اصلا هیچ ایده قطعی ای راجع بهش ندارید. مثلا رتبه قبولیمون تو کنکور، ما فقط درس میخونیم دیگه. نمیدونیم چه اتفاقی قراره بیفته. هزار و یک اتفاق ممکنه بیفته و نتیجه ما بهتر یا بدتر از چیزی که فکر میکنیم باشه. این یه عدم قطعیته. حالا مساله چیه؟ اینکه چطوری دانشگاه قبول بشم؟ یا دانشگاه چی قبول میشم؟
آدمی که خلاق نیست یا کمتر از خلاقیتش استفاده میکنه چجوری میشه؟ با فکر کردن به چنین موضوعی از شدت استرس و نگرانی ممکنه دچار حالات بدی بشه که اصلا مپرس. شاید برای خودش هزار تا سناریو بچینه که دچار پونصد و پنجاه نوع عذاب زمینی و آسمانی شده و هر نوع خطای انسانی و کامپیوتری ممکن براش به وجود اومده و در نهایت بدترین نتیجه ممکن رو گرفته. ( البته این چیزی که الآن توصیف کردم خیلی روتینه برا اکثرمون.) و تقریبا دنبال حل کردن مساله اش نیست. فقط گرفتار حال بدش میشه.
ولی آدمی که خلاقه چی؟ یادتون میاد بهتون گفتم یکی از مهارتای آدمای خلاق اینه که هنرمندانه به همه چی نگاه میکنن؟ یادتونه گفتم زاویه دیدشون رو تغییر میدن؟ حالا اصلا به بقیه مهارتایی که دارن کاری ندارما، شما همین یه قلم رو در نظر بگیرید.
بیاید ببینیم چجوری نگاه میکنن به مساله عظیم الشان کنکور.
نگاه خلاقانه به مساله کنکور
اول از همه دوربینمون رو برمیداریم (یادتونه گفتم یه کاغذ بردارید و وسطش یه دایره ایجاد کنید و از اون به اطرافتون نگاه کنید؟ منظورم از دوربین همونه. فعلا تا برامون به خوبی جا بیفته و بدون وسیله هم بتونیم این کار رو بکنیم از همین دوربین فرضی استفاده میکنیم.)
حالا با دوربین قشنگمون به مساله کنکور نگاه میکنیم. چیا میبینیم؟
یادتون باشه که هر کسی میتونه جنبه های متفاوتی ببینه ها (و همین باعث میشه که خلاقیت شکل بگیره)
زمان زیاد
از دست دادن تمرکز با ماسک
آلودگی حوزه
کمبود اکسیژن
افت قند خون
تموم شدن استرس
یه خواب راحت
بی هدفی
همراهی و همفکری بیشتر مراقبا
رسالت اجتماعی من!
ماسک بزنیم
تمرکز روی تنفسم
همراه ها
و ….
ممکنه هر کدومتون با دوربیناتون یه بخشی از این ماجرا رو ببینید. یا همین بخشایی که من گفتم براتون مجسم بشه. حالا که از زاویه های مختلف بهش نگاه کردیم. به جای یه مساله استرس زا، یه عالمه موضوع داریم که میتونیم راجع به تک تکشون فکر کنیم و از هر کدوم ایده های مختلف بگیریم و انرژیمون رو بالاتر ببریم و برای رویارویی باهاش آماده بشیم.
اینجوری دیگه وقتی کنکورمون رو دادیم نگران بی هدف بودنمون نیستیم. چرا میگم بی هدفی؟ چون ما چند سال تمام برای کنکور زحمت کشیدیم و تقریبا بیشتر اهدافمون رو روی همین نقطه متمرکز کردیم. وقتی کنکور تموم بشه چی؟ اون موقع چی کار کنیم؟
حالا که بهش فکر کردیم برای یه هدف گذاری خوب و مَشتی آماده میشیم (البته بعد از استراحت و بعد از کنکور دیگه)
آدمای خلاق اینجوری و از زوایای مختلف به مساله هاشون نگاه میکنن و نه تنها خیلی شیک و مجلسی حلشون میکنن بلکه استرسو هم از خودشون دور میکنن. عییییین آب خوردن. همینجوری.
حل مساله با طوفان فکری
دیگه انقد من طوفان فکری رو گفتم که فکر کنم همهههههه تون حسابی بلدش شدید؟ مگه نه؟ عععع چی میبینم؟ بازم توضیح میخواید؟ باشه یه کوچولو میگم اما اینم بخونید خیلی کمکتون میکنه.
خلاصه بگم که میایم و راجع به موضوعی که برای مثال اینجا مساله ماست هر راه حلی که به ذهنمون میرسه مینویسیم. هر راه حلی. منطقی، غیر منطقی، شدنی و نشدنی و فضایی و مسخره و خلاصه هر چیزی که از ذهنمون رد میشه. بدون هر گونه قضاوتی.
وقتی همه ایده هامون رو تخلیه کردیم رو کاغذ. میایم و یکی یکی بررسیشون میکنیم و در نهایت چند تا ایده عملی خوب و یا چند تا راه حل خوب و قشنگ برای مساله مون پیدا میکنیم.
کاغذ و قلم بردارید و از راه طوفان فکری برای اولین مساله ای که به ذهنتون میرسه یه سری راه حل خوب پیدا کنید.
قوی شدن
یکی از مزایای خلاقیت همین قوی شدنه. چجوری؟ آدمای خلاق ترسی از شکست ندارن و سعی میکنن ایده های مختلفی که دارن رو به کار بگیرن و هی خودشونو بهبود میدن. برای همین ممکنه یه عالمه شکست بخورن.
این شکست ها برای کسی که خلاقه و میدونه که مسیر پر از فراز و نشیبه و سختیای راهو میشناسه معنی شکست نمیده. بهش قدرت میده، بهش نشون میده که میتونه روز به روز قوی تر و قوی تر بشه. قوی شدن به این معنا که میتونه بلند شه و به راهش ادامه بده. قوی شدن به این معنا که میتونه بازم شروع کنه.
پس اگه میخوایم قوی باشیم یکی از چیزایی که کمکمون میکنه خلاق بودنه 😊
اعتماد به نفس
تو مورد قبلی یه نگاه به اون آدم خلاق بندازید. آدمی که یه عالمه شکست خورده اما نه تنها جا نزده بلکه یه عالمه ایده جدید جایگزین کرده و حتی ممکنه ایده اش رو بیشتر از قبل هم گسترش داده باشه. این آدم نه تنها قوی شده بلکه اعتماد به نفسشم بالاتر رفته و همین باعث میشه حال بهتری هم داشته باشه.
الان دارم یه کتاب میخونم که به قشنگی هر چه تمام تر نشون داده اون آدمایی که خلاقن چقدر دوران پیری قشنگ تری میتونن داشته باشن و یا از نظر سلامت جسمی و روانی هم میتونن شرایط بهتری نسبت به بقیه هم سن و سالای خودشون داشته باشن. به موقع تو یه مقاله دیگه راجع به این قضیه صحبت میکنم.
نتیجه نهایی من به سوال خلاق باشیم که چه این است: خلاق باشیم تا بهتر بتونیم مسائلمون رو نگاه کنیم و حلشون کنیم و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشیم و البته که آدم قوی تری باشیم.
ممنون از همراهیتون
مونانی * – *
دیدگاهتان را بنویسید